Húsvéti sonka

Ha van valami, ami nélkül nem múlhat el a Húsvét, az a sonka.

Sajnos Húsvét táján megszaporodnak az olyan hagyományos parasztsonkának kikiáltott sonkák, amelyek valójában nem a több hónapos érlelésnek, hanem az ízfokozóknak köszönhetik állagukat. Ez a csomagolás és az összetevők listája alapján azonban hamar kiderül.

A gyorspácolt sonka íze, össze sem hasonlítható a hagyományos parasztsonka füstölt íz világával, hiszen az ízfokozók nem képesek ugyanazt az íz esszenciát visszaadni, mint egy több hónapig érlelt hús.

A parasztsonka megfelelő tárolás mellett több hétig is eláll, köszönhetően a sózásnak, amely a tartósítás egyik legrégebbi formája.

A jó sonka egészséges rózsaszín színben pompázik, amelyen a külső bőrös réteg a só hatására elvékonyodott. A jó parasztsonka külsején semmilyen kocsonyás réteg nem képződik. Illata jellegzetesen füstös, de nem keserű, sőt, kimondottan finom, ínycsiklandozó.

Húsvéti sonka elkészítése:

A sonkát előzőnap este áztassuk be annyi hideg vízbe, amennyi teljesen ellepi, hogy a felesleges só kiázhasson belőle. Ezt a vizet másnap, főzés előtt öntsük le róla. Helyezzük a sonkát egy nagyobb fazékba vagy kuktába, majd annyi vízzel engedjük fel, amennyi ellepi teljesen és addig főzzük lassú tűzön, amíg a hús teljesen meg nem puhul. A sonka vizébe ízlés szerint tehetünk szemes borsot, megpucolt vöröshagymát, répát, zellert.

Jó étvágyat!

András Attila Xavér